چاله آسانسور چیست؟ + تفاوت چاه با چاهک

چاله آسانسور چیست؟ + تفاوت چاه با چاهک - آسانسور اس اُ اس

آنچه در این محتوا است

چاه یا چاله آسانسور چیست؟

چاله یا همان چاه آسانسور، فضای عمودی و محوری است که شاسی و دیگر وسایل آسانسور در آن قرار گرفته و آسانسور در آن حرکت می کند. این چاله عموماً در وسط ساختمان قرار می گیرد و تمام طبقات ساختمان را دربر می گیرد. در ادامه به جزئیات و ویژگی های چاله آسانسور می پردازیم

برای نصب آسانسور در ساختمان، نیاز به فضایی در ساختمان است که آسانسور بتواند در بین طبقات حرکت کند. این فضا باید به طوری طراحی شود که آسانسور و دیگر اقلام آن بتواند به راحتی حرکت کند و آسانسور و لوازم دیگر آن دچار آسیب نشود. چاه آسانسور تونلی به صورت عمودی بوده و اندازه آن از کف یا همان پی ساختمان شروع شده و تا سقف ساختمان که کابین آسانسور در آن قرار می گیرد، ادامه می یابد.

چاهک چیست؟ تفاوت بین چاه و چاهک آسنسور چیست؟

چاهک آسانسور یا شفت آسانسور با چاه آسانسور تفاوت دارد. تفاوت آن در این است که چاه به فضایی گفته می شود که آسانسور در آن حرکت می کند و چاهک به قسمت پایینی چاه گفته می شود که اقلامی مانند ضربه گیر، پایه ریل، وزنه تعادل و … در آن نصب می شود. در چاهک علاوه بر نصب تجهیزات، فضای مخصوص برای سرویس و تعمیرات آسانسور می باشد. چاهک باید بر اساس قوانین مشخص شده و طبقه استاندارد هایی که برای ایمن بودن آسانسور گذاشته شده است، طراحی و ساخته شود.

این قسمت را معمولا مسافران مشاهده نمی کنند، اما نقش بسیار اساسی در ایمن بودن آسانسور دارد.

چاله آسانسور چیست؟ - elevatorsos

دیوار چاه آسانسور باید چگونه باشد؟

چاه آسانسور و دیواره های آن باید کاملا صاف باشد و بدون انحنا و برآمدگی باشد تا آسانسور به راحتی در آن عبور کند و نکته مهم دیگر این است که در این فضا به جز آسانسور و لوازم جانبی آن، هیچ چیز دیگری از جمله تاسیسات ساختمان و … نباید باشد تا آسانسور کاملا ایمن باشد و آسیبی به مسافرین نرسد یا باعث اتصالی و اختلال در حرکت آن نشود.

دیواره چاه آسانسور بهتر است که با سیمان پوشیده شده باشد و سطح آن بدون شکاف و درز باشد. اگر هم پوشش آن به جای سیمان، گچ باشد، حتما باید روی آن رنگ زده شود.

دیوار چاه آسانسور باید چگونه باشد؟ - آسانسور اس اُ اس

ابعاد چاه آسانسور

ابعاد چاه آسانسور به فاکتور هایی بستگی دارد، از جمله تعداد آسانسور مورد استفاده در ساختمان و معیار بعدی که بسیار مهم است، ابعاد آسانسور می باشد. برای بدست آوردن ابعاد چاله، ابعاد آسانسور را از هر طرف 30 سانت بیشتر و برای چاهک ساختمان هم از هر طرف 40 سانت باید اضافه کرد. البته این مقادیر برای هر آسانسور و سرعت معینی که آسانسور برای طی کردن طبقات دارد، مختلف است.

اهمیت آب بندی چاه آسانسور

آب بندی چاه به این دلیل انجام می شود که مانع نفوذ آب به داخل آن شود. با نفوذ آب به دیواره ها و داخل چاله، امکان آسیب تجهیزات الکتریکی و دیواره ها وجود دارد در نتیجه آسانسور دچار مشکل شده و باعث خسارات مالی و جانی می شود.

یکی از روش های قدیمی برای آب بندی چاله آسانسور استفاده از ایزوگام است. ایزوگام باعث می شود که چاله مقاومت بالا در دما های مختلف داشته همچنین با انعطاف پذیری که دارد، در برابر پوسیدگی و شکنندگی مقاوم باشد. اما با بروز مشکل در قسمت کوچکی از ایزوگام باید حتما کل ایزوگام دیواره تعویض شود و این نکته منفی این روش است.

امروزه روش جدیدی برای آب بندی کردن وجود دارد که با استفاده از مواد مخصوص نفوذگر که بر پایه سیمان هستند زمانی که اب به این بخش نفوذ می کند این ذرات به دیواره نفوذ کرده و با سیمان و آهن موجود در دیواره چاه، بافت مستحکمی در برابر رطوبت و آب ایجاد می کند که مانع نفوذ آب می شود.

استاندار ها و نکات مهم چاله و چاهک آسانسور

از آنجا که آسانسور و چاله آن از مهم ترین قسمت های یک ساختمان می باشند، باید نکات مهمی را برای ایمن بودن ساختمان رعایت کرد. این نکات عبارتند از :

  • کف چاهک باید تراز باشد : کف چاهک باید حتما صاف و بدون برآمدگی باشد و عایق بودن کف چاه در برابر آب و اقدامات لازم برای خارج کردن آب احتمالی در چاه آسانسور
  • درب ورود و خروج: با توجه به ارتفاع چاهک آسانسور اگر امکان تعبیه درب جدا برای چاهک وجود داشته باشد که باید حتما درب برای ورود و خروج به چاهک وجود داشته باشد و اگر امکان ساخت درب برای چاهک نباشد حتما باید پله یا نردبانی برای ورود و خروج به آن قرار داد.
  • تجهیزات ضروری: باید یک شاسی برای توقف اضطراری برای آسانسور در چاهک برای زمان های خاص تعبیه شود. همچنین وجود برق و روشنایی در چاهک الزامی می باشد.

در آخر، چاه آسانسور یکی از قسمت های مهم ساختمان است و اجزای مهمی داخل آن وجود دارد که در ایمنی آسانسور بسیار مهم می باشد. این چاله باید همیشه تمیز نگه داشته و بازرسی سالانه بر آن انجام شود.

3.7/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *