بدون شک، آسانسور ها به یکی از اجزای مهم و ضروری ساختمان ها تبدیل شده اند. آسانسور به شما کمک می کند تا بین طبقات به راحتی جا به جا شوید و از پله استفاده نکنید یا کمتر استفاده کنید. زمانی که افراد کم توان، مسن، یا کسانی که مشکلات تنفسی دارند، بخواهند از پله برای بالا یا پایین آمدن از طبقات استفاده کنند، دچار مشکل می شوند. از همین رو آسانسور می تواند تا حد زیادی به آن ها در جا به جایی کمک کند و در این حالت نصب و نگهداری آسانسور بسیار پر اهمیت می شود.
به همین دلیل آسانسور تبدیل به یک وسیله حیاتی در ساختمان های امروز و دنیای امروزی شده است. در کنار کمک به انتقال افراد، آسانسور به جا به جایی کالا و اجسام سنگین نیز به شما خیلی می تواند کمک کند و دیگر شما نیازی نیست که از پله برای جا به جایی وسیله خود، استفاده کنید. و به صورت کلی می توان گفت که این وسیله مهم، به افراد و ساکنان ساختمان، رفاه و ارزش می بخشد. در کنار استفاده از این وسیله پرکاربرد، نگهداری از آسانسور را نیز با رعایت نکاتی می توان انجام داد.
حال می خواهیم بدانیم این وسیله ضروری و حیاتی، چگونه نصب می شود و چگونه می توانیم از آن به صورت درست نگهداری کنیم.
اجزای اصلی آسانسور
موتور: یکی از قطعات مهم و اصلی آسانسور، موتور آن می باشد که به کمک نیرویی که از موتور تامین می شود، کابین آن حرکت می کند. هر چقدر کیفیت موتور بالاتر باشد، تاثیر کاملا مستقیم بر مکانیزم کلی آسانسور دارد.
تابلو فرمان:
بعد از موتور، مهم ترین قسمت آسانسور، تابلو فرمان آن است که مرکز پردازش اطلاعات نیز معروف است به این دلیل که فرمان هایی که از داخل کابین صادر می شود را، پردازش می کند.در تابلو فرمان، مدار ها، ریزپردازنده ها و تمام قطعات الکترونیکی آسانسور در داخل آن تعبیه شده است.
ریل راهنمای آسانسور:
یکی دیگر از قسمت های آسانسور، ریل آن می باشد که وظیفه هدایت کردن کابین و وزنه تعادل آن را دارد. ریل باعث می شود که کابین در حال حرکت در یک مسیر مشخص حرکت کند و تکان ها به کمترین حالت خود برسد.
تراول کابل:
همانطور که پیش تر گفتیم، درخواست ها از کابین، تماما به تابلو فرمان منتقل می شوند. حال باید بستری فراهم باشد که این اطلاعات را انتقال دهد. تراول کابل بستری است که این کار را انجام می دهد. تراول کابل ها، رشته سیم هایی هستند که در یک راستا قرار گرفته اند و برای مقاومت و حفاظت بیشتر با روکش مخصوصی پوشانده شده اند.
سیم بکسل:
این وسیله مهم در سایز ها مختلف تولید می شوند که وظیفه آن جا به جایی کابین آسانسور در بین طبقات می باشد. کابین آسانسور به وسیله 4 عدد سیم بکسل که به آن متصل شده اند حرکت می کنند که از جنس فولاد بوده و هر کدام از سیم ها به تنهایی می توانند وزن کابین را تحمل کنند. مقاومت و استحکام داشتن آن عمری ضروری می باشد، اما باید به این نکته توجه داشت که در کنار استحکام بالا، باید تا حدودی انعطاف پذیر نیز باشند.
ترمز آسانسور یا پاراشوت:
ترمز آسانسور یکی از مهم ترین اجزا می باشد. زمانی که سرعت آسانسور از حد معینی بالاتر برود یا لازم باشد که کابین متوقف شود، ترمز آسانسور وارد مدار می شود. ترمز آسانسور یا همان پاراشوت به وسیله قطعه ای به نام گاورنر فعال می شود. زمانی که سرعت کابین از حد مجاز بالاتر برود، سیم بکسلی که روی گاورنر قرار دارد به وسیله اهرم، سیستم ترمزگیری را فعال می کند. با فعال شدن آن فک های که در قسمت ترمز گیری قرار دارند با شدت زیاد شروع بع بسته شدن کرده و دندانه های آن با اصطکاکی که ایجاد می کنند، باعث ایستادن آسانسور می شوند.
وزنه تعادل آسانسور:
وزنه تعادل یکی دیگر از قطعاتی است که در امنیت حرکت مسافران بسیار تاثیر گذار است. این قطعه انواع مختلف آسانسور ها نصب می شود و قطعه ای ضروری می باشد. کاربرد وزنه تعادل همانطور که از نامش پیدا است، حفظ تعادل آسانسور در زمان حرکت آن می باشد.
جعبه ریوزیون آسانسور:
این جعبه واسط بین کابین آسانسور و تابلو فرمان می باشد. سیم ها و تروال کابل هایی که از داخل کابین به تابلو ترمینال متصل می شوند به وسیله جعبه ریوزیون صورت می گیرد.
انکودر آسانسور:
قطعه انکودر یک وسیله الکترومکانیکی می باشد که حرکت موتور را در هر زمان به کد های دیجیتالی تبدیل کرده و با انتقال آن ها به تابلو فرمان، آسانسور متوجه می شود که در چه مکانی باید بایستد و متوقف شود.
گاورنر آسانسور:
یکی از وسایلی که تاثیر زیادی در جلوگیری از سقوط کابین دارد به چاهک دارد، گاورنر می باشد. زمانی که سرعت کابین آسانسور از حد مشخص شده بیشتر می شود و یا سیم بکسل آن پاره می شود، گاورنر با عملکرد مشخصی که دارد مانع از سقوط کابین می شود.
شالتر آسانسور:
شالتر یا میکروسوئیچ آسانسور جزو قطعات ایمنی است که در چاه آن نصب می شود. این قطعه کمک می کند که کابین به سقف چاه یا کف چاهک آسانسور برخورد نکند و ایمنی جا به جایی مسفران را تامین کند.
لقمه آسانسور:
لقمه یا به زبان عامیانه بست ریل، یک قطعه فلزی کوچک می باشد که بر خلاف سایزی که دارد بسیار کار بزرگ و مهمی را انجام می دهد. وظیفه لقمه متصل کردن ریل آسانسور به براکت ها می باشد. این قطعه در مدل های مختلف تولید می شود که با توجه به آساسنور و سایز آن، مدل لقمه ها نیز تغییر می کند.
مراحل نصب آسانسور چگونه است
حال که با اجزای مختلف آسانسور و کاربرد آن ها آشنا شدیم، نوبت به مراحل نصب آن می رسد که بدانیم چگونه آسانسور نصب می شود و چه نکاتی در نگهداری آن اهمیت دارد.
1. طراحی نقشه و اجرای آهنکشی
یکی از وظایف مهم مهندسان طراحی ساختمان، تعیین موقعیت درست آسانسور در بهترین مکان می باشد. قرار دادن مکان درستی برای چاهک آسانسور که مهترین قسمت برای ساخت جایگاه برای آن است. چاهکی که تعبیه و طراحی می شود با توجه به سایز کابین که می خواهیم از آن استفاده کنیم، باید اندازه کافی را برای قرارگیری کابین داشته باشد و طوری باشد که برای نصب قطعات، فضا کافی برای کارگران برای نصب داشته باشد. همچنین یک فضای مربع شکل که به ” جان پناه ” معروف می باشد، تعریف می شود که برای تعمیرکاری است که بتواند در آن قسمت در صورت حرکت آسانسور پناه بگیرد.
2. نصب درب و ریل آسانسور
نصب درب آسانسور بعد از آهنکشی انجام می شود که باید به صورت کاملا دقیق و اندازه گیری شده انجام شود. دانستن این نکته هم خالی از لطف نیست که بدانیم، آسانسور دو درب دارد. یک درب خود کابین آسانسور و دیگری درب طبقات مختلف که برای ایمنی بیشتر این طراحی صورت گرفته است.
3. نصب کابین آسانسور و قاب وزنه
کابین آسانسور به صورت کامل و یک جا داخل چاه قرار گرفته می شود و روی قسمت هایی که یوک نامیده می شود، از بالا و پایین نگهداری می شوند. خود یوک ها به وسیله قطعه ای به نام بادبند به هم وصل می شوند.سپس کفشک ها، یوک ها را به ریل متصل کرده و سیم بکسل ها به یوک بالا وصل می شوند و در طرف دیگر قاب وزنه در داخل ریل نصب و از طرف دیگر به سیم بکسل متصل می شود. وزنه های تعادل نیز در داخل همین قسمت قرار داده می شوند.
4. نصب موتور و روی بار قرار دادن آسانسور
بعضی اوقات نصب موتور را قبل از نصب کابین انجام می دهند که با قرار دادن موتور و اجزای الکتریکی آن در قسمت تعیین شده، نصب آسانسور کامل انجام می شود.
5. سیم کشی اجزای الکتریکی
در آخر پس از اتمام نصب مکانیکی قطعات آسانسور، مهندسان و تکنسین ها با رعایت استاندارد های لازم، سیم کشی و نصب مدارات الکتریکی مربوطه را انجام خواهند داد.
6. نصب دیگر قطعات آسانسور
بعد از نصب موتور و قرار گرفتن کابین در چاله آسانسور، نوبت به نصب دیگر قطعات مانند ، وزنه تعادل، پاراشوت، گاورنر و … می رسد.
راهنمای جامع سرویس و نگهداری آسانسور در تهران
سرویس و نگهداری آسانسور فرآیندی حیاتی است که به منظور تضمین ایمنی، کارایی و طول عمر آسانسورها انجام میشود. این فرآیند شامل بازرسیهای دورهای، تست کارکرد تجهیزات، روغنکاری و تعمیر یا تعویض قطعات فرسوده میباشد. متخصصین سرویس آسانسور باید دانش فنی گستردهای در مورد مکانیک، الکترونیک و هیدرولیک داشته باشند تا بتوانند تمام جنبههای عملکردی آسانسور را درک و بهینهسازی کنند. علاوه بر این، برقراری استانداردهای ایمنی و رعایت دستورالعملهای قانونی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
سرویس منظم نه تنها از وقوع حوادث جلوگیری میکند، بلکه اطمینان حاصل میکند که آسانسورها با حداکثر کارایی و در کمترین زمان ممکن تعمیر شوند. در این مقاله، ما به دلایل اصلی خرابی آسانسور اشاره خواهیم کرد و در نهایت به سرویس و نگهداری آسانسور در غرب تهران و همچنین شرق و شمال میپردازیم و به چالشها و نکات کلیدی که باید مد نظر قرار دهید، اشاره خواهیم کرد.
بازدید دوره ای برای پیشگیری از خطرات
امروزه با توجه به اهمیت آسانسور در زندگی روزمره خود، و کاربرد آن در ساختمان ها و برج هایی با طبقات بالا، ایمنی و حفظ سلامت آن بسیار کار ضروری می باشد. برای جلوگیری و پیشگیری از رخ دادن حادثه و خرابی آسانسور، بهتر است در فواصل منظم به بازدید ادواری از آسانسور خود بپردازید. حال می توانید خودتان اگر دانش کافی را تا حدودی دارید این کار را انجام دهید یا به کمک متخصصان در این حوزه از آسانسور خود بازدید فرمایید.
افزایش عمر و بهبود کارکرد
بازدید کردن و پیشگیری از رخداد حادثه های گوناگون، باعث بهبود عملکرد آسانسور شما می شود و به شما کمک می کند تا عمر قطعات و کارکرد آسانسور خود را بهبود ببخشید.
تعمیر و تعویض قطعات آسانسور در صورت نیاز
خرابی یا فرسوده شدن یک قطعه باعث می شود که به مرور زمان قطعات دیگر نیز دچار خرابی شوند و کارکرد کلی آسانسور را دچار اختلال کنند. با بررسی قطعات مهم و حیاتی سیستم آسانسور و با تعویض قطعات جدید به جای قطعه های فرسوده شما می توانید از بروز خرابی و حتی ضرر های مالی جلوگیری کنید.
ایمنی آسانسور
نکته و مورد مهمی که در همه جا باید به آن توجه کرد، ایمنی آسانسور می باشد. با توجه به کارکرد آسانسور، ایمنی آن از هر چیزی مهم تر است و هر چقدر ایمنی دستگاه شما بالاتر باشد، ضرر مالی و جانی به شما نیز به مراتب کمتر خواهد شد. بهتر است همیشه از کارشناسان و متخصصان در این حوزه برای نصب و نگهداری آسانسور راهنمایی گرفته و از تجربه آن ها برای بروز کمتر اختلال و مشکلات آسانسور، استفاده کنید.
جمع بندی
و در آخر، آسانسور وسیله ای است که امروزه در هر زمان از آن استفاده می کنیم. نصب آسانسور دارای نکات مهمی می باشد که برای ارائه بهتر خدمات و بهبود عملکرد آن، حتما از مشاوران در این حوزه راهنمایی گرفته تا با کمترین هزینه ممکن، بهترین راندمان را از آسانسور خود داشته باشید.
همچنین بعد از نصب آسانسور نمی توان آن را به حال خود رها کرد. حتما باید نکاتی را رعایت کرد و مواردی که برای نگهداری آسانسور بسیار اهمیت دارد را دانست و به آن عمل کرد.