برخی افراد به دلیل بیماری و ترسی که دارند استفاده از آسانسور برایشان کمی سخت است. حال شما تصور کنید هنگام استفاده از آن برق آسانسور قطع شده و شما در آن حبس می شوید. با ندانستن این که برق چه زمانی وصل می شود، ترس شما بیشتر شده و ممکن است اتفاقات بدی برای شما بی افتد. در ادامه می خواهیم بدانیم که آیا آسانسور برق اضطراری دارد یا خیر؟
برق اضطراری آسانسور چگونه کار می کند؟
سیستم برق اضطراری آسانسور زمانی که شبکه برقی آسانسور به هر دلیلی قطع می شود، سریعا وارد مدار شده و کابین آسانسور را در نزدیک ترین درب خروج منتقل می کند تا مسافران از آن پیاده شوند. البته این روش برای استفاده از باطری می باشد و در مدل UPS دار می توان به صورت کامل از آسانسور استفاده کرد.
نوع رسیدن کابین به نزدیک ترین درب خروجی به این صورت می باشد که مگنت آسانسور باز شده و موتور آسانسور به کمک نیروی برقی که از باطری تامین می شود به دو سمت فشار می آورد به این دلیل که تشخیص دهد کدام سمت نیرو کمتری از موتور برای حرکت گرفته می شود و همان سمت حرکت کند. این پردازش به کمک میکروکنترلی که در تابلو فرمان آسانسور که در مقاله “نصب و نگهداری آسانسور چگونه انجام می شود؟” به معرفی آن پرداختیم، قرار دارد.
ضرورت استفاده از برق اضطراری برای آسانسور
در ساختمان های قدیمی به دلیل استفاده از مدل های قدیمی آسانسور، ممکن است که برق اضطراری وجود نداشته باشد. شما می توانید با هزینه کمی برای آسانسور خود برق اضطراری فراهم کنید. این باعث می شود که امنیت و ایمنی استفاده از آسانسور شما بیشتر شود و در کنار ایمنی یکی از قوانین واجب نصب آسانسور فراهم کردن برق پشتیبانی آن است که افرادی که از این وسیله برای جا به جایی کمک می گیرند، به راحتی از آن استفاده کنند.
مزیت برق اظراری
از مزایای برق اضطراری در آسانسورها، این است که زمانی که به هر دلیلی شبکه برق آسانسور اختلال یا قطع شود و کابین در میان طبقات متوقف شود، با استفاده از برق اضطراری آسانسور، کابین را به نزدیکترین طبقه می رساند و شما میتوانید با ایمنی از آن خارج شوید.
انواع برق اضطراری آسانسور
برق های اضطراری آسانسور در همه مدل ها به دو گونه تامین می شوند:
1- استفاده از باطری اضطراری
یکی از روش های فراهم کردن برق اضطراری، استفاده از باطری های مخصوص در آسانسور می باشد. عملکرد استفاده از باطری به این صورت می باشد که با توجه به وزن کلی کابین، آسانسور را به نزدیک ترین درب خروجی رسانده و کمک می کند که مسافران از داخل کابین خارج شوند. اگر وزن کابین کم باشد و مسافر کمتری داخل باشد، به سمت بالا رفته و اگر مسافر بیشتری داخل باشد به سمت پایین آمده و می ایستد. البته در آسانسور های جدید این قطعه جزو واجبات بوده و در سیستم آسانسور قرار دارد.
2- استفاده از UPS
روش بعدی استفاده از (Un-interruptible Power Supply) به اختصار UPS می باشد. در زمانی که برق قطع می شود شما با استفاده از برق تامین شده آسانسور توسط دستگاه UPS که بی وقفه انجام می شود، می توانید از آن تا حدود یک ساعت استفاده کنید.
UPS بهتر است یا باطری اضطراری آسانسور
جواب این سوال به عوامل مختلفی می تواند بستگی داشته باشد. اگر بخواهیم از مزیت های باطری اضطراری شروع کنیم، نگهداری این مدل بسیار آسان تر بوده و هزینه خریداری و شارژ و دشارژ کردن آن بسیار ساده و کم هزینه می باشد.
اما استفاده از UPS به شما این امکان را می دهد بر خلاف باطری، شما بتوانید به میزان یک ساعت و حتی بیشتر از آسانسور در نبود برق استفاده کنید و فقط رسیدن به نزدیک ترین طبقه برای پیاده شدن نباشد. مورد بعدی این است که به دلیل ساختار که دستگاه UPS دارد، جلوگیری از نویز و نواسانات برقی می باشد که این مورد خود عمر آسانسور شما را افزایش می دهد. اما برای داشتن این مزیت ها شما باید به صورت دوره ای و منظم دستگاه UPS خود را بازرسی کنید و از عملکرد درست آن مطلع شوید و در صورت خرابی حتما آن را تعمیر کنید. در کنار هزینه نگهداری شما نیاز به فضایی برای قرار دادن دستگاه را هم دارید که خود یک مسئله مهم می باشد.
اما به صورت خلاصه بخواهیم بگوییم، اگر برای ساختمانی با تعداد طبقات کم نیاز داشته باشید و بخواهیم هزینه و نگهداری کمتر از آن داشته باشید، باطری می تواند بهترین گزینه برای شما باشد و ایمنی لازم را به شما بدهید. اما اگر می توانید هزینه بیشتری انجام دهید و یا تعداد طبقات شما نیز زیاد باشد، شما ملزم به استفاده از UPS در آسانسور خود می باشید.
سرویس سیستم برق اضطراری
سیستم برق اضطراری نیز مانند دیگر اجزای آسانسور نیاز به سرویس و نگهداری دارد. زمانی که برای بازدید اجزای آسانسور از کارشناسان کمک می گیرید، حتما حواستان باشد که از سیستم برق پشتیبانی نیز بازدید کنید که در صورت تعویض و یا تعمیر حتما آن را انجام دهید. سیستم برقی آسانسور جزو مهم ترین بخش ها می باشد که در صورت بروز مشکلی، در کنار این که ترس و تجربه بدی برای مسافرین ایجاد می شود، ممکن است حادثه بدی برای افراد داخل کابین نیز اتفاق بی افتد و نتوان جبران کرد. پس برای جلوگیری از بروز مشکل در زمانی که برق قطع می شود، بهتر است از دستگاه UPS و یا باطری اضطراری بازدید منظم انجام دهید و از کارشناسان و تکنسین های این حوزه استفاده کنید.
جمع بندی
با توجه این که نمی شود جلوی قطع شدن برق را گرفت و ممکن است سیستم برقی آسانسور شما دچار مشکل شود، حتما نیاز به برق اضطراری برای آسانسور می باشد تا زمانی که افراد در داخل چاه آسانسور گیر می افتند، بتوانند از آن خارج شده و یا از آسانسور استفاده کنند.
وجود باطری یا UPS برای آسانسور مجموعه با توجه به نوع و میزان استفاده از آن بسیار پر اهمیت می باشد. حتما باید در آسانسور برای جلوگیری از بروز هر حادثه ای از مواردی که گفته شد برای تامین برق مورد نیاز در زمان قطعی برق استفاده کنیم.