آسانسور یکی از پرکاربردترین وسایل مکانیکی است. موتور آسانسور که وظیفه تأمین انرژی و جابجایی آن را بر عهده دارد، به عنوان قلب آسانسور شناخته میشود. به دلیل اهمیت و کارآیی بالای موتور، قیمت آن نسبت به سایر اجزای آسانسور بسیار بیشتر است. عملکرد موتور در آسانسورهای کششی تا حدی با سایر انواع آسانسور متفاوت است.
بسیاری از مالکان ساختمانها در انتخاب انجین مناسب با چالش روبرو هستند. در این مقاله قصد داریم راهنمای جامع خرید موتور آسانسور به شما ارائه دهیم تا بتوانید با اطلاعات کافی بهترین انتخاب را انجام دهید.
آشنایی با موتور آسانسور
آسانسور یکی از وسایل پرکاربرد در زندگی روزمره ما است و عملکرد صحیح تمامی اجزای آن اهمیت ویژهای دارد. میتوان با اطمینان گفت که موتور الویتور مهمترین جزء آن است، زیرا مسئولیت حرکت و توقف انجین را برعهده دارد. بنابراین، هر گونه اختلال در این موتور میتواند خطرات زیادی برای افراد به همراه داشته باشد.
یکی از سوالات رایج هنگام خرید آسانسور این است که چه نوع انجینی باید تهیه کنیم. برای انتخاب بهترین مدل، شناخت کامل از مفاهیم و انواع انجین ضروری است. همچنین یکی از نکات کلیدی هنگام خرید، در نظر گرفتن شرایط و ویژگیهای ساختمان شما است. مشاوران شرکت Elevator SOS میتوانند به شما در انتخاب بهترین انجین الویتور در ایران، به صورت کاملاً رایگان، مشاوره دهند.
انواع موتور در آسانسورهای کششی
پرکاربردترین نوع آسانسور در جهان، آسانسورهای کششی هستند. موتور این نوع آسانسور، موتور آتوود است. با مطالعه راهنمای خرید موتور آسانسور در تمامی شرکتها، متوجه خواهید شد که تمام انرژی لازم برای جابجایی آسانسور کششی توسط موتور تامین نمیشود. این نکته به عنوان مهمترین تفاوت میان آسانسور کششی و آسانسور هیدرولیکی و سایر انواع آسانسورها محسوب میشود.
بخشی از نیروی لازم برای جابجایی آسانسور کششی توسط وزنه تعادل آسانسور تامین میشود. بنابراین، این نوع آسانسور نسبت به دیگر آسانسورها به موتوری با توان بسیار کمتر نیاز دارد. موتور آسانسور کششی به دو صورت زیر است:
- مدل گیربکس دار
- مدل گیرلس دار
موتور گیربکس دار آسانسور
در این بخش از راهنمای جامع خرید موتور آسانسور، قصد داریم شما را با نوعی از موتور آسانسور کششی به نام موتور گیربکسدار آشنا کنیم. این نوع موتور دارای دو زیرمجموعه به نامهای موتور گیربکس تکسرعته و موتور گیربکس دوسرعته است. بررسی تفاوتهای این دو نوع انجین، میتواند تا حدی به سوال شما درباره خرید چه نوع موتور آسانسوری پاسخ دهد.
موتور گیربکس دار تک سرعته
این نوع مدل تنها یک سرعت برای حرکت آسانسور دارد. در همه آسانسورهای گیربکسدار، نیروی موتور از طریق گیربکس به آسانسور منتقل میشود. در طول مسیر، آسانسور فقط با یک سرعت حرکت میکند. وقتی کابین آسانسور به طبقه مورد نظر نزدیک میشود، سرعت آن توسط ترمز کاهش مییابد و سپس آسانسور در تراز طبقه متوقف میشود.
موتور گیربکس دار دو سرعته
برای انتخاب یک انجین مناسب برای الویتور، بهتر است ابتدا با عملکرد و برخی از معایب این نوع موتور آشنا شوید. اجزای محتلف این نوع موتور عبارتند از:
- دو سیم پیچ
- دو سرعت
- فلایویل: این وسیله یک چرخ بسیار بزرگ و سنگین متصل به انجین است که وظیفه اصلی آن جذب حرکات ناگهانی آسانسور و نرمتر کردن حرکت آن است.
عملکرد موتور گیربکس دو سرعته
این نوع آسانسور با شتاب و سرعت بسیار بالا شروع به حرکت میکند. حدود 30 سانتیمتر قبل از رسیدن به طبقه مقصد، سرعت آسانسور کاهش مییابد و سپس در تراز طبقه مورد نظر متوقف میشود. همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم، فلایویل موتور آسانسور برای جذب ضربات ناگهانی و نرمتر کردن حرکات در این نوع الویتور نصب شده است.
معایب موتور گیربکس دو سرعته
برخی از مهمترین معایب موتور گیربکس دو سرعته عبارتند از:
- حرکات شروع و پایان ناگهانی
- فرسوده شدن قطعات در اثر حرکات ناگهانی آسانسور
- وارد شدن ترس به مسافران در اثر ضربات وارده از موتور به کابین
- مصرف زیاد برق به علت حرکات ناگهانی آسانسور
موتور گیرلس دار آسانسور
در آسانسورهایی که از موتور گیرلس دار استفاده می شود، گیربکس در ساختار آن وجود نداشته و نیروی محرکه موتور به صورت مستقیم به قرقره کششی منتقل میشود. با توجه به متغیر بودن ولتاژ و فرکانس در موتورهای گیرلس، این نوع انجین برای دو نوع آسانسور مناسب است:
- آسانسورهای با سرعت بالا
- آسانسورهای با ترافیک و استفاده زیاد
در آسانسورهای با موتور گیرلس، سرعت اولیه حرکت بسیار پایین است. اما این سرعت به مرور زمان افزایش یافته و آسانسور تا نزدیکی طبقه مقصد با سرعت زیادی حرکت میکند. در نزدیکی طبقه مورد نظر، سرعت به تدریج کاهش یافته و با رسیدن به تراز طبقه، آسانسور متوقف میشود.
موتور هیدرولیکی مغروق در روغن
این نوع مدل محل قرارگیری اش در سیستم آسانسور در پاوریونیت می باشد. این نوع انجین معمولاً در آسانسورهای خانگی، فروشگاهی و خودروبرها استفاده میشود.
مزایای این مدل، موارد زیر را می توان نام برد:
- کار کردن با کمترین سطح صدا
- مصرف برق بسیار پایین
این ویژگیها باعث میشود که موتور هیدرولیکی مغروق در روغن، گزینه مناسبی برای استفاده در آسانسورهای خانگی، فروشگاهی و خودروبرها باشد.
موتور هیدرولیکی خشک-هوا خنک
موتور هیدرولیکی خشک-هوا خنک بیشتر در بالابرهای هیدرولیکی مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین مزیت این نوع موتور، توانایی کار با برق تک فاز و برق سه فاز است.
این موتور معمولاً در قسمت بالای آسانسور و یا در مجاورت مخزن روغن قرار میگیرد.
موتور آسانسور پنوماتیک
عملکرد و سـاختار آسانسور پنوماتیک با سایر آسانسورها متفاوت است. این نوع آسانسور با ایجاد خلأ و فشرده کردن هوا کار میکند. در این آسانسور، وظیفه موتور، تبدیل انرژی حاصل از فشرده شدن هوا به انرژی مکانیکی است. این تبدیل انرژی توسط پیستون موجود در موتور انجام میشود.
مزایای موتور پنوماتیک شامل موارد زیر است:
- نرم بودن حرکات آسانسور
- ایمنی بالای آسانسور
- تحمل زیاد اضافه وزن
- ضد انفجار بودن آسانسور
این ویژگیها باعث میشود که آسانسور پنوماتیک گزینه مناسبی برای استفاده در مکانهایی با نیاز به ایمنی و راحتی بالا باشد.