امروزه آسانسور های مختلفی تولید می شوند که به ما در جا به جایی بین طبقات کمک کند و کار ما را آسان تر کند. آسانسور هیدرولیکی یکی از مدل های آسانسور می باشد که می خواهیم بیشتر با آن آشنا شویم و از مزایا و معایب آن با خبر شویم و به شما در انتخاب بهترین آسانسور برای ساختمانتان راهنمایی کنیم.
آسانسور هیدرولیکی چیست؟
آسانسور هیدرولیکی امروزه بیشتر در ساختمان ها به کار می رود و نصب می شود. این نوع از آسانسور ها با سرعت کمتری نسبت به مدل های کششی حرکت می کنند و ایمنی بیشتر نسبت به آن ها دارند. تفاوت مهم آسانسور های هیدرولیکی، در جایگزینی جک هیدرولیکی به جای وزنه تعادل می باشد که در مدل های کششی از وزنه تعادل استفاده می کنند.
به دلیل استحلاک کمتر، قطعات آن دیرتر دچار خرابی می شوند در نتیجه هزینه تعمیر و نگهداری آن، پایین تر از مدل های کششی می باشد.
روغن یا مایع هیدرولیکی که به عنوان ماده انتقال دهنده فشار و انرژی در آسانسور به کار می رود به کمک قطعه ای به نام پاور یونیت پمپاژ می شود در نتیجه جک هیدرولیکی را باز می کند و طول آن را افزایش می دهد و آسانسور شروع به حرکت می کند. از این رو در این نوع از آسانسور ها فقط در هنگام بالارفتن نیاز به برق است و در پایین آمدن، روغن به داخل پاور یونیت برگشته و کابین بدون مصرف برق پایین می آید در نتیجه مصرف برق در این نوع مدل ها بسیار کمتر از مدل های کششی است.
آسانسور هیدرولیکی چگونه کار می کند؟
بخواهیم به زبان ساده و راحت فرآیند آن را توضیح دهیم، کابین برای بالا رفتن به کمک دکمه های داخل کابین، روغن و مایع هیدرولیک را به کمک پاور یونیت به داخل جک هیدرولیکی انقال داده و کابین به سمت بالا حرکت می کند، و در پایین آمدن آسانسور، روغن داخل سیلندر خالی شده و آسانسور به کمک نیروی جاذبه به سمت پایین حرکت می کند.
انواع آسانسور هیدرولیکی
آسناسور های هیدرولیکی مانند دیگر مدل ها، انواع مختلفی دارد که هر کدام ویژگی هایی مخصوص به خود را دارند. انواع مدل هیدرولیکی عبارتند از:
1- آسانسور هیدرولیکی چاهک دار
در این مدل، بخش پایینی روی یک پیستون نصب می شود که درون یک سیلندر جا به جا شده و در چاهک آسانسور قرار می گیرد. همانطور که پیش تر گفته شد این مدل با روغن هیدرولیکی که به داخل سیلندر رفته حرکت می کند و با خروج این روغن کابین به سمت پایین حرکت می کند.
2- آسانسور هیدرولیکی بدون چاهک
هیدرولیکی بدون چاهک یکی دیگر از انواع مدل های هیدرولیکی می باشد که بیشتر در مناطقی که شرایط آب و هوایی نامطلوبی دارند و زمین آن ها مرطوب و ناپایدار است، استفاده می شوند. در این نوع مدل، به جای استفاده از یک سیلندر، از دو سیلندر استوانه ای در دو طرف آسانسور استفاده می شود و برای اطمینان بیشتر، سیلند ها را روی سطح بتنی در نصب می کنند تا کابین به راحتی و با اطمینان، بین طبقات ساختمان جا به جا شود.
3- هیدرولیکی طنابی
این نوع به دلیل وجود طناب بسیار شبیه به مدل های کششی می باشد. به کمک نیروی هیدرولیکی و طناب، آسانسور به سمت بالا حرکت می کند و طناب روی چرخ دنده ای که روی پیستون می باشد، حرکت می کند. پیستون یه سمتش به کابین آسانسور و طرف دیگر به انتهای مسیر وصل شده است. به دلیل وجود طناب و پیستون ها، این مدل نیازی به سیلند ندارد و می تواند تا ارتفاع 20 متری بالا برود اما به دلیل نبود گاورنر در آسانسور، بسیار ناامن بوده و بعد از پاره شدن طناب، کابین به داخل چاه سقوط کرده و افراد داخل کابین صدمه می بینند.
4- هیدرولیکی بدون اتاق
این نوع از آسانسور های هیدرولیکی بدون کابین بوده و روی کف چاه آسانسور نصب می شود. دکمه های آن بر روی دیوار نصب می شود و هزینه نصب این آسانسور نسبت به دیگر مدل ها بسیار کمتر می باشد.
مزایای آسانسورهای هیدرولیکی
آسانسور های هیدرولیکی با توجه به ساختار و اجزاء آن، نیاز به موتور خانه نداشته و نیازمند فضای بسیار کمی نسبت به مدل های کششی می باشد. همچنین قیمت آن بسیار کمتر از مدل های دیگر می باشد و بیشتر مناسب ساختمان هایی با حداکثر 4 طبقه می باشد. در ادامه با مزایای بیشتر آن آشنا خواهیم شد:
- نبود وزنه تعادل در آسانسور و کاهش فضای چاه
- بدون نیاز به موتورخانه و کاهش هزینه های نگهداری آسانسور
- وزن کمتر آن به نسبت مدل های کششی
- کاهش مصرف برق با توجه به ساختار آسانسور
- طول عمر بیشتر قطعات
- بدون نیاز به برق آسانسور به پایین می آید
معایب آسانسورهای هیدرولیکی
- مخصوص ساختمان هایی با ارتفاع کم
- سرعت پایین در جا به جایی طبقات
- تاثیر دما و رطوبت بر عملکرد آن
- تاثیر وزن و تعداد افراد بر عملکرد آن
منبع: elevation.fandom